Рейтинговата агенция Мудис (Moody's) обяви снощи, че е понижила с една степен и оценката си за пет големи испански банки след свалянето на суверенния рейтинга на страната, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Засегнатите банки са Сантандер (Santander), Банко Билбао Виская Архентария (BBVA), Кайша Банк (CaixaBank), Ла Кайша (La Caixa) и конфедерацията на спестовните каси (CECA), като в средносрочен те са застрашени от ново понижение. Агенцията обоснова решението си като логична последица от свалянето на рейтинга на страната.

Около 24 часа по-рано Мудис намали суверенния рейтинг на Испания с две степени - от "Аа2" на "А1" - и също подчерта, че в средносрочен план може да последва ново понижение. Мудис аргументира решението си с факта, че по нейна преценка Испания остава уязвима на напрежението на пазарите, очакваният за 2012 г. икономически растеж в най-добрия случай ще достигне не повече от 1 процент (а не 1,8 процента, както агенцията прогнозираше досега) и това ще направи още по-трудно постижими амбициозните бюджетни цели на страната.

Преди седмица и другите водещи рейтингови агенции - Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's) и Фич (Fitch), нанесоха удар по испанските банки, сваляйки кредитния рейтинг на десет от тях, включително на водещите Сантандер и Банко Билбао Виская Архентария.

За експертите на Стандард енд Пуърс, която намали рейтингите и на банките Банкинтер (Bankinter) и Банко Сабадел (Banco Sabadell), аргументът бе "забавяне на растежа на испанската икономика, запазване на сериозните проблеми на пазара на недвижими имоти".

Снощи Стандард енд Пуърс свали рийтинга на Словакия и на облигациите на Словени, заради влошаване на "бюджетните условия" на малката страна, членуваща в еврозоната, съобщи Франс прес.

Рейтинговата агенция смята, че бившата югославска република има "стабилна перспектива" поради очакването, че "правителството ще стабилизира финансите си и ще изпълни програма за бюджетно консолидиране".