Около 1000 лева или 500 евро средно е сумата, която искат банките, за да намалят лихвата по стария кредит, установи проверка на "Стандарт".

Срещу определена такса и комисиона кредитните институции преоформят заема и клиентите имат шанс да плащат по-малки вноски или да си намалят срока за издължаване.

Такава практика прилагат все повече родни трезори, очаквайки бум в предоговарянето на старите заеми. В много от случаите предлаганите нови лихви не само че са по-ниски, но са и фиксирани за 1, 2, 3 или максимум за 5 години.

Шефовете на трезори следят прогнозите и са регистрирали сигналите за намаляване на цената на кредита, които идват от Европа. Доскоро само споменаването на фиксирана лихва се приемаше от банкерите като ерес. Но напоследък все повече трезори залагат на тази тенденция.

Причината е, че така банките си гарантират постоянен доход, който няма да се влияе от вихрещата се рецесия. Това е и трик, с който се привличат клиенти, смятащи, че фиксираната лихва им дава сигурност. За банките пък е сигурна печалба предвид очакванията, че във времето лихвата няма накъде да се вдига, а напротив - ще пада.

В същото време новите кредити се свиват драстично.