Гръцката Eurobank Ergasias S.A. обяви, че е постигнато споразумение за придобиването на Банка Пиреос България от дъщерното ѝ дружество Пощенска банка.

След финализиране на сделката Пощенска банка ще има активи на обща стойност над 5 млрд. лв., капитал от над 600 млн. евро, а след реализирането на очакваните синергии приходите преди провизии и нетната печалба ще достигнат съответно 150 и 70 млн. евро.

Към септември 2018 г. Банка Пиреос България има активи от 1.7 млрд. евро, кредитен портфейл от 820 млн. евро и депозити в размер на 1.3 млрд. евро. Банката развива дейност в банкирането на дребно и основно в корпоративното банкиране чрез клонова мрежа от 70 клона и с над 900 служители.

Сделката ще затвърди позицията на Пощенска банка на българския банков пазар, като по този начин банката ще има очакван пазарен дял от над 10% и ще бъде на трето място по размер на кредитния портфейл.

Стойността на акциите е 75 млн. евро, като след приключването на сделката отражението върху капитала от първи ред на Юробанк ще бъде минимално в размер на 14 базисни точки, а след реализирането на очакваните синергии, сделката се очаква да има положителен ефект върху капитала.

„Доволни сме от постигнатото споразумение с Пиреос Банк за придобиването на Пиреос Банк България от Пощенска банка, нашето дъщерно дружество в България. Придобиването следва стратегията на Юробанк да се фокусира в разрастването на международните си пазари, които счита за важни, какъвто е българският. След придобиването Юробанк България ще бъде третата по големина банка в страната. Нашата цел е да обслужваме още по-добре нашите клиенти, да подкрепяме българската икономика, както и гръцкия бизнес в нашата съседна държава. Искаме да благодарим на колегите си от Пиреос Банк за доброто съдействие, което доведе до приключването на това споразумение и да приветстваме нашите нови колеги от Пиреос Банк България", коментира Ставрос Йоану, заместник главен изпълнителен директор на Юробанк.

Приключването на сделката е обект на одобрение от съответните регулаторни и надзорни органи и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2019 година.

Barclays Bank Plc е финансов съветник на Юробанк Груп по отношение на сделката, а правното обслужване е от адвокатските кантори Milbank, Tweed, Hadley & McCloy LLP и Karatzas & Partners.