Две от най-големите гръцки банки - EFG Eurobank (собственик на Пощенска банка у нас) и Alpha Bank (която има клон в нашата страна), са съвсем близо до сливане, написаха световните икономически всекидневници, цитирайки висши служители на двете институции.

Обединението ще даде жизненоважен тласък на банковата система на страната, преживяваща тежка криза с дълга. Новата банка ще бъде 25-ата по големина финансова институция в еврозоната – с активи от 150 млрд. евро, 2000 клона в Югоизточна Европа, 8 млн. клиенти и депозитна база от 80 млрд. евро.

Сделката ще бъде последвана от капиталова инжекция от 500 млн. евро от суверенния фонд на Катар. В момента той държи около 5% дял в Alpha Bank, а след сливането делът му ще бъде 16%. Според информация на „Файненшъл таймс“ новото дружество ще се оглави от Янис Костополус, председателя на Борда на директорите на Alpha Bank.

„Сделката се очаква да приключи до края на годината“, посочват източници, близки до преговорите. "Става дума за приятелско сливане между Alpha Bank и Eurobank с участието на Катарския инвестиционен държавен фонд", е потвърдил пред Ройтерс висш банкер от Alpha Bank.

Детайлите по сливането се очакват още днес след съвещания на бордовете на двете банки. Alpha вече веднъж отказа през февруари предложение за сливане с National Bank of Greece (собственик на ОББ у нас) и най-голяма банка в южната ни съседка. EFG Eurobank от своя страна, където 40% се контролират от корпоративната група „Лацис“, базирана в Женева, пък е водила неуспешни преговори с NBG.

Сделката между Alpha и EFG Eurobank ще помогне на двете кредитни институции да избегнат използването на механизма за държавна подкрепа и на практика да бъдат национализирани. От началото на годината акциите на двете банки са се обезценили с близо 50 на сто. Пазарната капитализация на Alpha е 1,068 млрд. евро, а Eurobank, която се провали на последните стрес тестове, е с пазарна капитализация от 1,017 млрд. евро, посочва Ройтерс.

Ако се стигне до сливане на операциите на институциите, и на българския пазар ще бъде създадена банка с активи за близо 8 млрд. лв. Така тя ще стане третата по големина у нас.