Темпът, с който банките отпускат ипотечни кредити, се ускорява. Паричната статистика на БНБ показва, че през юли нарастването спрямо същия месец на 2017 г. е с 9.6%. Данните показват, че от началото на тази година ръстът на ипотечното кредитиране се увеличава постоянно, водено от ниските лихви и икономическия цикъл.

Като стойност, отпуснатите заеми за покупка на жилище вече а надхвърлили 10 млрд. лв., което се случва за първи път в историята.



С бързи темпове растат и потребителските кредити. През юли годишното увеличение е отново с над 15%, като общият обем на този тип кредитиране доближава 8.8 млрд. лв. Този тип зами вече са популярно допълнение към ипотечните кредити, тъй като в много случаи купувачът не разполага с начален капитал, с който да покрие първоначалната вноска. Банките от своя страна избягват да отпускат жилищни заеми, покриващи 100% от цената. Като цяло обаче потребителските кредити се движат от повишаващите се доходи на хората в големите градове, които вече са склонни да инвестират в ремонт на жилището, покупка на автомобил и т.н.

Значително по-скромно е нарастването при кредитите за бизнеса – 3.2% на годишна база. Вече година и половина статистиката отчита всеки месец ръст на кредитирането за компаниите, но то е в порядъка на 2-3%. 

За сметка на това фирмите спестяват много повече, отколкото домакинствата. Депозитите на нефинансовите предприятия са нараснали с 16.5% през юли на годишна база, докато при домакинствата ръстът е 7.3%.

Данните за лошите и преструктурирани кредити, т.е. необслужвани между 90 и 180 дни, са се увеличили с над 200 млн. лв. през юли. Такива големи скокове след 2011 г. има рядко. А в края на миналата и началото на тази имаше дори свиване, породено от желанието на някои банки да отпишат големи експозиции от своите баланси или да ги продадат с дискаунт на колекторски компании.