11% от клиентите през септември са търсели информация за процедурата за покупка на имот от съдия-изпълнител и възможно ли е това да стане с кредит. Това показва анализ на „Кредит Център“.

„След като подробно им разясним как реално може да се направи такава покупка и какви са възможностите тя да бъде кредитирана от банка, повечето клиенти намират процедурата за доста сложна и се насочват към свободния пазар на имоти”, коментира изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев.

Той обясни още, че много малко клиенти избират възможността да ипотекират съществуващ имот и с парите от кредита да участват на търгове при съдия-изпълнители. В тези ситуации обикновено имотът, който ипотекират, е на техни роднини.

Друг проблем на продажбите при съдия-изпълнителите е, че повечето имоти, предлагани от тях, са с бизнес предназначение и по-малко са атрактивните предложения за жилища.

От анализа става ясно още, че 68% от изтеглилите жилищен кредит през септември са избрали оферти, в които няма такса за предсрочно погасяване. Тези хора обикновено теглят ипотечен заем със срок между 16 и 20 години, но се надяват, че ще успеят да погасят задължението си по-рано.

Нагласата, че ще се справят с кредита си в рамките на 5-6 години, най-често се среща при домакинствата с доходи над 2000 лв. месечно.