След въвеждането на извънредното положение рязка е намаляло желанието на хората да купуват стоки на изплащане.

През март заявленията за финансиране на покупката на стоки на изплащане спадат с 20.4%, а през април - с 16.6% в сравнение със същите месеци на 2019 г.

Това показват данните до края на юни на един от играчите на пазара на потребителско кредитиране в България - "БНП Париба Лични финанси".

Кризата с коронавируса е довела до значителен ръст от 23.4% на онлайн заявленията за покупка на стоки на изплащане в периода януари-юни 2020 г.

В същото време едноцифрено (средно за периода) спадат заявленията да се купуват стоки на изплащане като през отделни месеци те се сриват. Компанията отчита 50.6% ръст в изплащането на лаптоп, което ги поставя на четвърта позиция в топ 10 на изплащане.

Експертите на банката обясняват тази тенденция с необходимостта от работа и учене от вкъщи в периода на изолация. Това е и причината най-търсеният модел да е с по-добри характеристики и средна цена по-висока с 32.1% в сравнение с победителя от първата половина на 2019 г.

Най-търсената стока, купувана на изплащане през първата половина на 2020 г., са били смартфоните като най-търсеният модел е близо три пъти по-скъп в сравнение с победителя през 2019 г. на средна цена от 1 550-1 600 лева.

В новото издание на класацията "Топ 10 на изплащане" пет от най-търсените стоки са по-евтини в сравнение с победителите от първата половина на 2019 г.

istock
istock

Това са пералните, обзавеждането за спалня, матраците, хладилниците и готварските печки. В същото време характеристиките на най-търсените модели са близки до тези година по-рано.

Спряхме да харчим заради кризата

Обясненията за тази тенденция са, че промоциите по време на кризата са се отразили върху средните цени и че в стремежа си да спестят пари хората са предпочели сравнително по-стари модели, а не най-новите.

Най-значително поевтиняване е отчетено при средната цена на обзавеждането за спалня. Най-търсеният модел през първата половина на 2020 г. струва 600-650 лв., а година по-рано средната цена е 850-900 лв.

istock
istock

Средната цена на хладилниците се е понижила от 730-780 лв. през 2019 г. до 600-650 лв. Купуваните готварски печки са по-евтини с близо 100 лева и средната цена на най-търсения модел през последните 6 месеца е 700-750 лв.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg