Кризата е свила купуването на храни, напитки и цигари, показват последните данни на НСИ. През юли продажбите на дребно на храни, напитки и цигари, както и на дрехи и обувки са с близо 23% по-малко от същия месец на миналата година.

Една от причините е както по-малкото чужденци у нас това лято, така  и ограниченията, които много семейства си наложиха при пазаруването в магазина заради кризата, предизвикана от пандемията.

Все повече хора купуват само най-необходимото, заради несигурната здравна и икономическа обстановка.

При дрехите и обувките ситуацията е различна. През месеците от май до юли търговията на дребно постепенно се възстановява. През май продажбите нараснаха с 81% спрямо предходния месец, през юни ръстът беше с 62%, а през юли е с 4,6%. Въпреки това търговията с дрехи и обувки е с 23% под нивото от юли миналата година.
 
Като цяло оборотът в търговията на дребно през юли е нараснал минимално (+0,1%) спрямо юни. Но е със 17,5% под нивото от юли миналата година. Това ни нарежда на първо място в ЕС по най-голямо свиване на покупките заради коронакризата. Освен при дрехите и обувките през юли има ръст в продажбите спрямо предходния месец и при домакинските уреди и мебелите (+4,2%), компютрите и мобилните телефони (+4,2%) и горивата (+3,2%).
 

istock
istock


Купуваме все по-малко бензинови автомобили

Но спрямо юли миналата година спадът при търговията с горива, както и при продажбата на компютри и мобилни телефони, е с 21%. На годишна база най-малко е намалението при търговията на дребно с електроуреди и мебели - само с 0,9%.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg