Очаква се оборотът от електронната търговия през 2020 г. да се утрои и да достигне 15 милиарда евро.

Пандемията от коронавирус съдейства за тази тенденция, но растежът не е разпределен равномерно, информираха от Института за малки и средни предприятия на Гръцката конфедерация за търговия и предприемачество.

В проучване, проведено по повод Черния петък, с твърди, че „несъмнено големите играчи на дребно са облагодетелствани най-вече от впечатляващото увеличение на електронната търговия”.

Как ни мамят на Черния петък

От друга страна, по-малките предприятия отбелязват значителна разлика в сравнение с по-големите фирми, но успяват да намерят начини да отговорят на това предизвикателство, съобщава информационният сайт „Keep Talking Greece”.

istock
istock

Повече от 70 % от по-малките предприятия имат достъп до интернет, 36 % имат активна уеб страница и повече от 55 % - активни страници в социалните медии, сочи проучването. Изследването е проведено върху извадка от 500 предприятия в търговията на дребно в периода 16-25 ноември.

Проучването показа, че 70 % от предприятията са по-склонни да инвестират в цифрова трансформация заради блокирането, 59% отчитат увеличение на продажбите в сравнение с предходната година, а повечето отбелязват леко увеличение.

74 % от магазините отчитат увеличение на броя на посетителите на своите уебсайтове, като само 11 % от тях отчитат силен ръст. 43% от предприятията са предприели маркетингови ходове във Фейсбук или други сайтове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg