Според Любослав Костов, ръководител на Института за социални и синдикални изследвания при Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), стойността на малката потребителска кошница, съдържаща 20 жизненоважни стоки през 2023 г., е 113,72 лв.

Това е нарастване спрямо 2022 г., когато тя била 107,03 лв.

Костов обясни, че стойността на продуктите в кошницата е увеличена с 5,9%, като цените на каймата, свинското месо и ябълките са се повишили съответно с 30%, 21% и около 40%.

За какво да внимаваме при пазаруване


Някои продукти като доматите и олиото, от друга страна, са поевтинели с 10-20%.

Костов подчерта, че сравнението с други страни показва, че българите с минимална работна заплата могат да си позволят тази кошница най-малко пъти, което подчертава разликата в темповете на ръст между минималната работна заплата и цените, увеличавайки броя на тези, които са работещи бедни и ограничавайки потреблението.

istock
istock

Костов добави, че България е в топ 10 на държавите с висока инфлация в хранителни стоки, като разликата е почти двукратна спрямо общия индекс за инфлация, което потвърждава, че хората с по-ниски доходи са сред най-засегнатите от високите цени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg