Цените на храните се вдигат преди изборите.

„Анализи от предишни години, като например през 2014, както и сега през 2019 показват, че точно по време на избори, се наблюдава един пик на цените нагоре.

Сега се получи същото, в края на септември имаше леко повишение, сега леко намаление“, обясни Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.

Ръст на цените на хранителните стоки на едро

Според него причината е психологическа, защото в момента няма причина цените на храните да се вдигат. Има конкуренция на пазара, имаме добри реколти, така че няма основание за ръст на цените, каза той.

По думите му през последните седмици се наблюдават колебания в цените на храните, които се дължат най-вече в колебанията на цените на зеленчуците. При основните хранителни продукти, сред които са олиото и яйцата, цените на едро са стабилни.
 

istock
istok

Свинското месо държи висока цена - около 8,70 лв. за кг, което е странно, защото има спад в цената на международните пазари.

Причината е, по думите му е изкуствено поддържане на висока цена, заради кризата със заболяването Африканска чума по свинете. Относно варивата - при фасула и ориза, както и при захарта – цените им остават стабилни.

Свинското месо у нас ще поскъпне още повече

Плодовете в момента са по-евтини в сравнение със същия период на миналата година. Единствено има повишение при лука с около лев в сравнение с 2018 г., допълни Иванов.

Или като цяло, ако от всички 27 продукта, които съставляват „потребителската кошница", закупим по единица, получаваме сума, в размер на 66 лева, а миналата година тя е била 65 лева, т.е. имаме равнища, почти идентични, в сравнение със същия период на миналата година, посочи  Владимир Иванов.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg