Партиите в България трябва ясно да заявят преди изборите дали ще продължават да ерозират пенсионния модел с административно увеличение на минималните пенсии, заяви в интервю за БТА директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Експертът призова тези, които ще ни управляват след предстоящите избори, да разберат, че пенсионният модел не е начин да купуваш благодарност от избирателите си, а фундамент на всяко цивилизовано общество, който не може да бъде пипан с лека ръка.

Пенсионните спестяванията са естествен източник на капитал

Според Нейков вместо да се опитват да разрушават пенсионния модел, политиците трябва да го надграждат, като въведат като осигурителен риск дългосрочната грижа. Дългосрочната грижа е важен осигурителен риск за общества, при които възрастните хора стават все по-голям дял от обществото, а ние сме в топ четири в света по средна възраст на нацията ни, заяви експертът.

istock
istock

По-добрият вариант е хората до момента на пенсиониране да могат да избират дали да получават само една държавна пенсия или две - от НОИ и от частен фонд, защото всяка година, месец, в която се управляват парите ни, могат да увеличат средствата за втора пенсия, посочи Иван Нейков.

Ако караме хората да избират години по-рано, това може да не е изгодно решение за тях, допълни експертът.

По думите му на този етап няма разчети за колко от първите пенсионери с право на втори пенсии две пенсии биха били повече от една.

На първо четене: Одобриха правилата за втората пенсия

Иван Нейков призова всеки да направи сам за себе си проверка - първо в пенсионното дружество, а след това и в НОИ, за да вземе обосновано, а не прибързано решение.

Иван Нейков смята, че трябва да има законодателна уредба за защита на здравето и безопасността на работещите от вкъщи.

Цялата ни уредба за безопасност на труда е ориентирана към работно място, създадено и поддържано от работодателя, допълни той. По думите му не е ясно как се разграничават трудова и битова злополука, как се осигурява безопасно работно място в "хола на работника", а притеснителното е, че още не се говори по този важен за съвременното ни общество проблем.

istock
istock

По думите на експерта, моделът за работа от разстояние съществува вече от 11 години в България, но през първите десет години беше истинска екзотика.

Различно ли е заплащането при работа от вкъщи

"Трябваше да дойде пандемията, за да открием топлата вода и за да разберем, че работа от разстояние е нещо добро, изгодно икономически и правилно от гледна точка на защита на здравето на работниците", заяви Иван Нейков.

Според него това знание, което придобихме по трудния начин за ползите от работата от разстояние, ще се запази. Този модел на организация на работа вече няма да бъде по принуда заради вируса, а занапред ще бъде резултат на целенасочена организация на труда.

Той смята, че в индивидуалния трудов договор може да се впише, че след края на работния ден - след 17.00 или 18.00 часа, работодателят няма право да се обажда на работника.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg