Експертите на НОИ често идентифицират случаи на откровени опити за злоупотреба със средства на ДОО от страна на кандидат пенсионерите.
В схемите се използват както подправени документи за стаж, така и несъществуващи фирми, като целта е злоупотреба със средства на Държавното обществено осигуряване.

От НОИ разкриват фрапиращ случай, при който кандидат-пенсионер лъже, че е бил студент в ПУ “Паисий Хилендарски”, за да получи наследствена пенсия. Оказва се обаче, че представеното “уверение” всъщност е сканирано цветно копие на документа и не съдържа достатъчно информация относно статута на учащ на лицето.

След проверка на инспекторите от университета уведомяват НОИ, че приложеното от лицето уверение не е автентично, тъй като не е издадено от инспектора, чието име е посочено в него.
 
В друг случай пенсионер се опитва да получи преизчисление на пенсията за стаж и възраст заради допълнителен стаж, който обаче се оказва, че е придобит не след, а преди пенсионирането му. Инспекторите установяват, че представеният образец УП-3 от лицето за периода от 20.09.1973 г. до 27.10.1975 г., издаден от голям осигурител на територията на Пазарджик, е ксерокопие на вече попълнен документ.

istock
istock

Върху копието на документа са нанесени корекции и видимо си личат пресниманите стари подписи и печат. Проверката показва, че лицето въобще не присъства в разчетно-платежните ведомости за работни заплати и няма данни да е упражнявало трудова дейност при този работодател в посочения период.

Друг случай кандидат пенсионер подава документ за стаж от пазарджишка кооперация с БУЛСТАТ-а на варненска. Служебна проверка на осигурителните стаж и доход и казусът стига чак до Варна. Причината - посоченият в представения документ БУЛСТАТ е на потребителска кооперация от населено място край морето. От проверката на служителите на НОИ в града става ясно, че при този осигурител липсва каквато и да е документална следа от работник с това име и това ЕГН, а положените подписи не са на длъжностните лица от кооперацията.

От НОИ предупреждават за дружества, които са рискови и често попадат в полезрението на проверяващите. След контролна проверка за зачетен осигурителен стаж от ликвидиран работодател, е установено, че кандидат-пенсионери представят документи, които не са съществували по времето, в което те са работили за съответното предприятие. Друг пък пробва да получи пенсия, като представя стаж от предприятие с фалшив БУЛСТАТ.

istock
istock

От 1 януари 2021 г. инспекторите от НОИ вече могат да спират отпускането на пенсия, ако в хода на производството по отпускането й се установяват данни за извършено престъпление от значение за правото или размера на същата.

Това става възможно заради промени в Кодекса за социално осигуряване. Най-често това са документни престъпления - съставяне и/или използване на документи за осигурителен стаж, осигурителен доход или категория труд, които са неистински или са с невярно съдържание.

Нова схема „английска борса“ източва пари от НОИ

При установяване на такива данни материалите се изпращат на прокурор, а производството по отпускане на пенсия се спира до приключване на наказателното производство, като целта е да не се допусне неправомерно изплащане на средства от фондовете на ДОО. Производството се спира до приключване на наказателното производство, което предполага да е налице влязъл в сила акт.
 

istock
istock

Друга промяна предвижда длъжностното лице по пенсионно осигуряване да спре изплащането на отпусната вече пенсия, когато след отпускането й се установят данни за извършено престъпление. Максималният срок, за който може да бъде спряно производството е 6 месеца, като не може да бъде превишаван, дори ако проверката не е завършила, или дори не е започнала, уточняват от НОИ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg