Нова схема за източване на обезщетения за безработица са открили инспекторите на НОИ.

Става въпрос за т. нар. схема „английска борса, при която лица,  които никога не са напускали страната, подават заявление за отпускане на парични обезщетения за безработица, като посочват и предишна трудова дейност във Великобритания.

Точно преди да останат без работа те са работили за кратко време на високи доходи в България. Надеждата им е, че НОИ ще им отпусне обезщетение върху тази заплата, тъй като съгласно европейския Регламент 883/2004, когато се сумира стаж и в друга страна-членка от ЕС, обезщетението се отпуска върху последния доход.

13 „английски работници” пробват точно това, като представят преносими документи U1 за упражнявана трудова дейност във Великобритания.

На част от тях  първоначално са изплатени парични обезщетения за безработица. При последващ контрол на обаче е установено, че тези хора не само не са работили при посочения последен български осигурител, но и че част от тях дори никога през живота си не са излизали от пределите на страната, камо ли да са работили в друга държава-членка на Европейския съюз. Те трябва да върнат сумата от 36 224 лв., а след сигнали до прокуратурата са образувани досъдебни производства.

istock
istock

При друга схема две дружества на свързани лица са подали уведомления за сключени за съмнително кратки периоди трудови договори с общо 76 лица.

Фирми източват пари за безработица

При извършените ревизии се установява, че ако всички тези хора, преимуществено записани като продавач-консултанти или общи работници, наистина са работили в посоченото помещение от приблизително 6 квадратни метра, на всеки един квадратен метър работна площ биха се падали средно по 13 работници.

А мястото – къща за гости, се оказва до груб строеж. За установените щети на ДОО на осигурителите са съставени ревизионни актове за начет в размер на 19 973 лв. Парите за безработица са отказани, а данните са дадени на прокурор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg