Парламентът прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, с което се регулира фазата на изплащане от втория пенсионен стълб.

Управляващото мнозинство гласува „за“ внесените от Министерски съвет промени, а депутатите от БСП и ДПС се въздържаха.

Хората, родени след 31 декември 1959 г., ще могат да избират три начина за получаване на втора пенсия - еднократно, разсрочено или пожизнено. Така се урежда изплащането на пенсиите от задължителните частни фондове.

Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражняват правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст.

Този период ще се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране.

Адемов: Промените за втората пенсия се приемат в 12 без 5

Планира се пожизнена пенсия за старост да се изплаща, когато размерът на средствата по партидата на осигуреното лице позволява отпускането ѝ в месечен размер не по-малък от 15% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Разсрочено изплащане ще е възможно тогава, когато средствата по партидата са недостатъчни за отпускането на пожизнена пенсия за старост, но надвишават трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.


Еднократно изплащане на средствата се предлага в случай, че пенсионните спестявания на осигурения в универсален пенсионен фонд са по-малки от трикратния размер на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст или под 900 лева.

Освен основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване или актуализиране на пенсиите, промените уреждат и правата на наследниците на осигурените лица.

Как ще се актуализира втората пенсия


От БСП коментираха, че зконпоректът се внася на пожар в последния момент. Казаха, че става дума за близо 18 милиарда лева, които се ураждат с него. Левицата се въздържа при гласуването заради това, че КФН отхвърлят законопроекта и внасят свои предложения в размер от 35 страници.

Председателят на Социалната комисия Хасан Адемов от ДПС коментира, че не става дума за 18 млрд лева, а за над 3 милиона души, които засяга изплащането на пенсиите от втория стълб.


Според Адемов предложенията на КФН трябва да бъдат заложени в надграждащ проект, защото сега няма време. Той се надява все пак до края на мандата на това НС, с поправки между първо и второ четене законопректът да бъде приет.

От ГЕРБ са категорични, че приемането на ясни правила за изплащането на пенсиите от втория стълб само ще повиши доверието на българските граждани в пенсионната система.

Социалният министър Деница Сачева обаче изтъкна, че с промените в закона е постигнат баланс и компромис и обърна внимание:

БТА
БТА

„Първите жени, които трябва да се пенсионират, трябва да могат да направят това от 1 септември тази година и те не могат да бъдат лишавани от това право поради процедурни съображения. Интересите на пенсионерите са изцяло гарантирани, като от една страна пенсиите им се определят от брутната сума на вноските, а от друга страна те могат да прехвърлят своите средства по техен избор в НОИ и обратното“, коментира министър Сачева.

Новите текстове са ключови за поне 17 хиляди жени, които ще се пенсионират тази година, както и за повече от три милиона осигурени в частни фирми и фондове.

"С този проект и с приетите вече регламенти категорично можем да кажем, че две пенсии са повече от една", коментира социалният министър.

Относно унаследяването, Сачева посочи, че в съответствие с предложените нови пенсионни продукти се прецизират разпоредбите, които регламентират правата на наследниците на осигуреното лице или на пенсионер.

По думите й, налице са и възможности за постоянна информираност относно индивидуалните партиди на лицата, както и на електронни калкулатори за изчисляване на очаквания размер на пенсията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg