Парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с изплащането на втората пенсия.

Пенсионните фондове ще са длъжни да гарантират размера на вноските, постъпили през годините.

Минимум 50% от натрупаната доходност трябва да бъде изплатена на пенсионера, а останалите средства да отидат в резерва на фонда.

След оживени дебати вчера и парламентарната комисия по труда и социалната политика одобри законопроекта, предложен от Министерския съвет. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“, от БСП и ДПС гласуваха „въздържал се“.

Как ще се актуализира втората пенсия

При обсъжданията бяха поставени редица въпроси.

Един от проблемите с втората пенсия може да бъде открит в становище на Комисията за финансов надзор. В него банковият регулатор предупреждава, че има неясноти във формулировката на редица текстове, както и по механизма за осъвременяване на втората пенсия.

istock
istock

Редица НПО също реагираха, че в проектозакона има много положителни елементи, но е нужно детайлно разписване на текстовете между първо и второ четене.

Бизнесът: Пенсионните фондове нямат алтернатива

Законопроектът урежда три варианта за втора пенсия. Еднократно изплащане на сумата, разсрочено или пожизнено.

Редактират се и сроковете за преместване на партидите от частен фонд към НОИ преди пенсиониране.

Новите текстове са ключови за поне 17 000 жени, които ще се пенсионират тази есен, както и за повече от 3 млн. осигурени в частните фондове.

В пленарната зала на парламента промените ще бъдат разгледани на първо четене в петък.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg