Тези, които са се пенсионирали през последната година с по-високия коефициент на редукция, имат право сега отново да си прехвърлят парите в НОИ, за да могат за получат по-реалния размер на пенсията с актуалния коефициент. Това заяви пред БНР председателят на комисията по труда и социалната политика д-р Хасан Адемов.
 
В пленарната зала влизат за обсъждане промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО), касаещи втората пенсия. ДПС и БСП се въздържаха при гласуването на текстовете в социалната комисия на Народното събрание.
 
„В началото на реформата в пенсионната система по-детайлно беше уредена фазата на натрупване, докато фазата на изплащане през всичките тези години остана непокътната, а тя съдържа противоречиви текстове, които в последния момент, както се казва в 12 без 5, трябва да бъдат уредени, защото септември месец първите жени, родени 1960 г., ще имат право на тази допълнителна пенсия“, посочи Адемов.
 
Сагата около този законопроект продължава повече три години, с няколко работни групи, припомни Хасан Адемов. Август 2018 г. в МТСП беше представен проект като консенсусен, приет на базата на доста сериозни компромиси от всички страни, допълни той.
 

istock
istock

По време на съгласувателните процедури в Министерския съвет не са приети предложенията на Комисията за финансов надзор с аргумента, че техните предложения могат да се включат на следващ етап като надграждащи мерки, след анализ до края на 2025 г. на приложението на този проект на правителството, поясни още Адемов.

Как ще се актуализира втората пенсия

„За нас е изключително странно защо този проект, след като по него имаше приличен консенсус още преди година и половина, се внася в 12 без 5 и сега по бърза писта този проект трябва да бъде приет“, коментира Хасан Адемов.
 
Предложенията на Комисията за финансов надзор биха променили изцяло философията на предложения законопроект, подчерта Адемов в предаването „Преди всички“. Предложенията на КФН са 34 страници.
 

istock
istock

Изискванията за по-висока капиталова адекватност на пенсионно-осигурителните дружества означават нова философия, която изисква ново съгласуване, допълни той. „В краткото време до края на този мандат няма как да влязат тези текстове.“
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg