Спад от  9% на предложенията за нови работни места през юли спрямо предходния месец юни, показва актуалният месечен анализ на JobTiger.

Сравнени обаче с нивата на публикуваните обяви преди началото на пандемията – намаляването им е с 20%, а ако вземем за база за сравнение юли 2019 г., то се забелязва осезаем спад от цели 40%.

Тази година през юли са отчетени по-малко предложения за работа във всеки от основните сектори, като с най-голям спад спрямо предходния месец са „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-21%) и „Здравеопазване и фармация“ (-19%), следвани от „Строителство (-11%) и „Административни дейности“ (-11%).
 
Изключение е секторът „Счетоводство, одит и финанси“, при който се наблюдава лек ръст от 2% в публикуваните обяви през юли спрямо юни.
 
Дяловото разпределение на предложенията за работа остава почти непроменено спрямо предходния месец, с водещи сектори „Търговия и продажби“ (21%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (16%) и „Производство“ (14%), следвани от секторите „ИТ“ (9,4%), „Транспорт и логистика“ (9,4%) и „Административни и обслужващи дейности“ (8,5%).

JobTiger.
JobTiger.

По градове, с най-голям дял от предложенията за работа е София – с цели 43% от общия брой.

Дяловото разпределението на публикуваните обяви в останалите областни градове е: 9,4% за Варна, 8,9% за Пловдив, 3,4% за Бургас, 3,1% за Русе и 2,3% за Стара Загора.

Общо, предложенията в изброените градове представляват 70% от всички публикувани свободни позиции в страната през юли 2020 г.

Обявите за работа три пъти по малко от преди година

Икономиката не е започнала своето възстановяване от кризата, предизвикана от пандемията с коронавирус, но към причините за по-ниския брой обяви през изминалия юли спада и летният отпускарски сезон, в който традиционно предложенията за работа са по-малко.
 

JobTiger
JobTiger

 

JobTiger
JobTiger

Изглежда, че засиленото в последните месеци предлагане на работа в сектора „Хотелиерство и ресторантьорство“, предхождащо туристическия сезон, е достигнало своя пик, като намалелият брой обяви в този сектор през юли оказва допълнително влияние върху общия брой предложения.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg