Внимание! Нови измами с обяви за надомна работа в интернет. За това сигнализират зрители на NOVA, станали жертва на мними работодатели.

Какви са най-честите злоупотреби и може ли да се наложи вие да платите на работодателя си, вместо той на вас?

Сигнали за фалшиви обяви за надомна работа заливат форумите в социалните мрежи. Набирането на работници става през сайтове в интернет, където на бъдещите работници се обещават бързи доходи.

Как ни атакуват в нета киберизмамници


Докато чакат пари по сметката си обаче, работниците са принуждавани да плащат за различни услуги, с които доходите им да растат, както и да изпращат лични данни и документи.

Бързи доходи и то докато седиш в къщи, на дивана. Това обещават  сайтове за надомна работа в интернет.

На такова предложение попада жена. Преди месец тя остава без работа и започва да търси варианти за доходи в сайтовете за надомна работа. Открива обява за въвеждане на трицифрени кодове, чрез които да се генерират повече гледания на реклами. Надомната работа се предлага от платформа, която има за клиент рекламна агенция. Според офертата – за всеки генериран код ще получи 10 цента. А ако привлича и т.нар. „реферали” - други хора, които да вършат същата работа - ще получава и допълнително 50 % от изработеното от тях.

istock
istock

„В обявата пишеше, че трябва да изработя 150 долара, за да мога да тегля пари”, казва потърпевшият потребител.

Стотици измамени от сайт за аксесоари за телефони

Обещанието е, че при работа от 3 до 5 часа на ден може да си докара заплащане от 50 до 300 долара. Така за няколко дни работа – успява да заработи 850 долара. За да ги получи ,обаче има ново условие – да заплати за нови „реферали” от самия сайт. Тогава започва да търси коментари в интернет и разбира, че е измамена. 

„Видях, че сайтът е фалшив, че няма да си получа парите никога – дори да заплатя рефералите. Ако ги платя тези реферали също лъжа хора, които ще работя за този сайт без пари. За да си вземеш реферали трябва да изпратиш лична карта, шофьорска книжка и задграничен паспорт – аз ги изпратих. Големи пари обещават, но накрая никой не си ги взима”, казва потребителят.

Схемата е позната за експертите. Става дума за т.нар. Pay to click сайтове, при които обещават, че се плаща за гледане на рекламни клипове, четене на статии или генериране на кодове за рекламни агенции – клиенти на съответните платформи. Нерядко обаче зад на пръв поглед атрактивните оферти се крие измама. И вместо да се трупат доходи, от нас се искат различни такси.

Как могат да ви изпързалят, ако продавате стоки в нета

Повечето такива сайтове не са български. Но във форумите има предупреждения от потърпевши, че съществува и български сайт за надомна работа,  който обещава лесни доходи срещу четене на новини. По 5 лв. за всяка отворена статия. Според офертата – след като по сметката ви се съберат поне 1600 лв., можете да изтеглите събраната сума. А ако публикувате връзка към сайта - получавате 75 лв. за всеки новорегистрирал се през тази връзка, плюс 5% от неговите доходи от сайта. Данни за работодателя обаче липсват. 

istock
istock

„Компаниите предлагат да си закупите реферали срещу определена сума с идеята те да започнат да работят за вас. Но много често се оказва, че тези реферали не съществуват реално и това не носи никакъв доход на вас. Вие продължавате да работите, чакайки да получите това, което сте изработили, но в крайна сметка не получавате нищо. В един момент се получава, че вие работите за работодателя, но вие не взимате пари от него, а той взима от вас”, коментира Пейо Майорски – Асоциация за защита на потребителите.

Онлайн магазин за часовници мами свои купувачи

Измамите с надомната работа най-често засягат хора, които дълго търстя работа или по една или друга причина трябва да си стоят вкъщи. Много такива сигнали са получени и в Асоциацията на надомните работници.

„Имаме много хора – които дори са дали пари, платили са, и не са получили никаква работа. Трябва винаги да се съмняват, когато предварително искат да им се плати – или за регистрация или такса „включване” и да не участват в подобни заявки”, предупреждава Виолета Златева - Асоциация на надомните работници .

Най-често този вид " работодатели" лъжат наетите служители чрез намаляват обещаната ставка за труда им. Много често въобще не им плащат след като предаване на  изработените продукти.

У нас 420 хил. са тези, които работят надомно. 92 % от тях са  без договор, показват данните на асоциацията. Вместо официален документ се получава листче с номер или име, срещу които трябва да си вземат заработеното.

Експертите съветват да не се доверяваме на обещания за бързи доходи и да внимаваме как решаваме да изкарваме доходи, защото този вид измамни сайтове често  сменят имената си. Така е възможно два пъти да стъпим в един и същи капан и вместо  доходи, да си довлечем нови разходи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg