Повечето компании у нас планират коледни подаръци и партита, но не и 13-а заплата за своите служители.

Това показват данните на една от компаниите-лидери в управлението на човешките ресурси у нас. Наблюдението е проведено сред повече от 100 български и международни компании от секторите ИТ, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство.

Много малко от компаниите предвиждат паричен бонус за своите служители и той ще бъде в размер до 1/3 от трудовото възнаграждение.

80% от работещите у нас не са доволни от заплатите си

Тенденцията е бонусите да се плащат за постигнати резултати и за добро представяне, което се планира за следващата финансова година.

Масова практика за родните работодатели тази година ще бъде празничният подарък или ваучер за стоки и услуги на еднаква стойност за всички служители.

istock
istock

Паричната равностойност на тези подаръци варира според икономическия сектор, като компаниите от IT индустрията отделят най-големи бюджети.

Вредни ли са бонусите на работното място

За първи път от началото на пандемията обаче се възстановяват корпоративните коледни партита и събития, които през последните две години липсваха. Така практиката на изплащане на 13-ата заплата по Коледа отстъпва за сметка на празничните придобивки. Според експертите обаче инфлацията през последната година вероятно ще накара работодателите да преразгледат и актуализират своите политики за парични и нематериални бонуси, които да планират за следващата година, така, че да задържат своите служители в компаниите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg