Около 46 на сто от главните изпълнителни директори на глобални компании обмислят съкращаване на служителите си през следващите шест месеца, докато 39 на сто вече са замразили плановете си за наемане на нови служители. Това показват данните от най-новия доклад на консултантската компания Кей Пи Ем Джи (KPMG), включващ допитване до 1325 главни изпълнителни директори на глобални компании от цял свят относно икономическо развитие през идните три години.
 
86 на сто от изпълнителните директори са на мнение, че през следващите 12 месеца ще настъпи рецесия. Според 58 на сто обаче тя ще бъде лека и кратка, а 76 на сто от изпълнителните директори вече са изготвили планове за справяне с нея.
 
14 на сто от фирмените ръководители посочват рецесията сред най-неотложните проблеми. На подобно мнение бяха 9 на сто от тях в началото на годината. Нововъзникващите технологии също попадат сред факторите за по-висок риск пред организационния растеж на компаниите. Оперативни, регулаторни и репутационни опасения намират място в челната петица на икономическите рискове, сочи проучването, цитирано от БТА.

Кризата през зимата ще доведе до нови модели на работа

Въпреки геополитическите и икономическите предизвикателства, запитани за доверието им в устойчивостта на световната икономика през следващите 6 месец, 73 на сто от фирмените директори отговарят, че очакват положителна перспектива - увеличение с 13 процентни пункта спрямо февруари. Докато компаниите продължават да се приспособяват към новите бизнес условия, в резултат от пандемията от коронавирус, 85 процента от изпълнителните директори отчитат положителни очаквания за растеж през настоящата година.
 
Глобалното икономическо доверие за следващите 3 години се подобрява, като сега 71 на сто от анкетираните споделят подобно мнение спрямо 60 на сто през февруари.
 

istock
istock

Геополитическа несигурност
 
Изпълнителните директори посочват, че геополитическата несигурност ще продължи да оказва влияние върху техните стратегии и вериги за доставки през следващите 3 години. 81 на сто от тях са коригирали или планират да коригират своите процедури за управление на риска предвид геополитическия риск, а 21 на сто планират да увеличат мерките за адаптиране към подобни ситуации, за да постигнат целите си за растеж.
 
Стратегическите съюзи (според 26 на сто), органичният растеж (според 22 на сто) и управлението на геополитическите рискове (според 20 на сто) оглавяват списъка на най-важните стратегии за постигане на целите за организационен растеж през следващите 3 години, според изпълнителните директори.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg