И през месец юли се запазва рекордно ниското равнище на безработицата от 4.2 процента, същият е бил процентът и за юни, отчита Агенцията по заетостта.

Регистрираните в бюрата по труда, се увеличават незначително със 416 души, като това се дължи основно на регистриращите се украински бежанци със статут на временна закрила.

Осигуряват работа на над 3000 безработни

В края на летния сезон заявените свободни работни места на първичния пазар на труда са над 11 хиляди, най-много - една четвърт от тях, са в преработващата промишленост.

istock
istock

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са персонал, зает в сферата на персоналните услуги; преподаватели; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; водачи на моторни превозни средства и подвижни съоръжения; продавачи; персонал, полагащ грижи за хората; чистачи и помощници; помощници при приготвяне на храни и др.   

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg