Вицепремиерът и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров утвърди заповед за осигуряване на близо 5,7 млн. лева по Националния план за действие по заетостта. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика.

Допълнителни средства ще се насочат към програми и мерки за заетост и обучение на хора от уязвимите групи на пазара на труда. Осигуряването на средствата ще даде възможност 3097 безработни да започнат работа, а 257 души да бъдат включени в обучения.

Два пъти повече нови безработни от почналите работа

Преразпределението на финансовия ресурс беше одобрено днес на заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта. Преобладаващата част от средствата ще се използват за включване в заетост на младежи, продължително безработни, хора с увреждания, безработни в предпенсионна възраст и хора с право на временна закрила.

istock
istock

По този начин общият брой на хората, които ще започнат работа по програми и мерки на Националния план за действие по заетостта през 2022 г., ще достигне 25 051 души. Включените в обучения ще се увеличат до 10 743 души, се посочва още в съобщението.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg