Около 30 процента от работните места в Украйна (4,8 милиона) са изгубени след началото на войната, която Русия започна, а по-нататъшното развитие зависи изцяло от военната обстановка, предупреди Международната организация по труда (МОТ), цитирана от Франс прес.
       
"Икономическите сътресения, в съчетание с изключително мащабно преместване на население и масовите потоци от бежанци, предизвикват колосални загуби на работни места и приходи", подчертава организацията в този първи доклад за последиците от руската инвазия за страната и останалия свят, включително за самата Русия и за страните от Централна Азия.

България получи 148 милиона евро за украинските бежанци

МОТ разглежда различни сценарии в зависимост от развоя на военните операции в Украйна.

"При хипотезата, че враждебните действия спрат незабавно, може да настъпи бързо възстановяване на заетостта в Украйна и възвръщането на 3,4 милиона работни места, което ще сведе процента на изгубените позиции до 8,9 на сто. 

istock
istock

Обратното - ако военната ескалация продължи, броят на изгубените работни места може да нарасне още повече и да достигне 7 милиона или 43,5 на сто, отбелязват експертите от организацията. Те приветстват значителните усилия на украинското правителство, за да могат системите за социална закрила да продължат да функционират.

МОТ продължава да подкрепя украинското правителство, работодателските и синдикалните организации в сегашната ситуация и има готовност да продължи да помага в етапа на възстановяване след конфликта, заяви пред журналисти Хайнц Кьолер, регионален директор за Европа и Централна Азия. Той припомни, че организацията твърдо осъжда руската инвазия.

Колко са похарчили украинските бежанци у нас

Руската офанзива предизвика и най-бързия поток от бежанци в Европа от края на Втората световна война. Към днешна дата те са близо 6 милиона, по данни на Върховния комитет за бежанците.

По изчисления на МОТ 2,75 милиона от тях в трудоспособна възраст може да поискат да си потърсят работа в съответните страни, ако обстоятелствата ги принудят да останат по-дълго там. Две трети от тях са с високо равнище на образование, а близо половината (49 на сто) са упражнявали високовалифициран труд. Едва 15 на сто са били на нискоквалифицирани работни места, според статистиките на МОТ.

istock
istock

Полша, която прие най-голям брой украински бежанци, ще трябва да се справи с огромно предизвикателство, според организацията. По нейни изчисления работещите в страната Украинци преди конфликта са били 410 000, половината от които са висококвалифицирани, 146 000 са със средна квалификация, а 64 000 са нискоквалифицирани.

Индиректно, експертите от организацията прогнозират значителни последици в Централна Азия, тъй като страните от този регион са много зависими от изпращането на средства от работещи мигранти от Русия, чиято икономика се очаква да понесе тежкия удар на санкциите, наложени от съюзниците на Украйна.

През 2020 г. мигрантите от Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан са били съответно 22 на сто, 10 на сто, 5 на сто и 4 на сто от общо 11,6 милиона чуждестранни мигранти, живеещи в Руската федерация. Много от мигрантите изпращат голяма част от заплатите си в родината си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg