Държавата ще дава финансови стимули на висшисти, които работят и живеят последните 6 месеца в чужбина, за да се върнат в България.

От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта.

Платформата ще дава възможност за кандидатстване за допълнителни финансови пакети на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България.

Това съобщи на кариерен форум във Виена заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Вижте какви кадри търси бизнесът

Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти.

Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на подкрепата може да достигне до 1200 лв.

istock
istock

Подкрепата ще включва предоставяне на средства за покриване на наема за период до една година, ако кандидатът започне работа в населено място, в което не притежава жилище.

Ако детето на семейството не е прието в ясла или детска градина, ще му бъде осигурена детегледачка, наета през Бюрото по труда.

Ако член на семейството не говори български език или има нужда от допълнителна квалификация, ще получи ваучер за езиков курс или допълнителна квалификация.

В случай, че работното място е в град със средна работна заплата, която е под нивото на средната за страната, в рамките на една година кандидатът ще може да получава половин минимална работна заплата върху основното си възнаграждение.

Посланикът на България в Австрия Иван Сираков сподели, че 10% от българите, участвали на последния кариерен форум през 2019 г., вече са започнали работа в България.

Според него високата посещаемост подчертава интереса към този форум. "Всеки българин, до когото успеем да стигнем и да го убедим, че си заслужава да се върне да работи за България и в България, е успех", заяви посланик Сираков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg