ЕК въвежда нов регламент за работа онлайн. В България около 10% работят дистанционно. Ние сме около границата, която ЕС таргетира с тази директива.
 

Това обясни пред БНР Георги Първанов, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.

Работата от други страни в момента е по-скоро изключение. От данъчна гледна точка не е позволено, уточни той.

Новите промени за работата от вкъщи обезкуражават работодатели и служители

"Както е предложено, се говори за фиксиран адрес. Дистанционната работа по дефиниция трябва да бъде максимално гъвкава и трябва да се помисли за друг адрес – за плаващ адрес, да се уведомява работодателят. Това трябва да се прецизира", изрази мнение Георги Първанов.

Ясно е разписано, че работодателят трябва да поеме разходите за свързаност на служителя, който работи дистанционно, тоест за интернет и мобилна връзка, посочи той.

istock
istock

За поколенията и е най-естествено да се работи дистанционно. Сред хората от поколението Х обаче има известен страх, отбеляза още експертът.

Ограничават работата от вкъщи

"Ще вървим към постепенно вдигане на възрастта за пенсиониране, каквато е и тенденцията в Западна Европа. Едно от най-характерните неща за младите хора, за поколенията Y и Z, е доста краткият среден престой в компаниите, освен че искат да се пенсионират рано. Сега на пазара на труда всички са джоб хопъри (които често сменят работодателя си – бел. ред.). Средният престой в компания в България пада под 3 години. Младите са почти постоянно на пазара на труда."

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg