„Всяко въвеждане на допълнителни изисквания, нови правила, бюрокрация, документи, които се подават, винаги ще обезкуражават и работодателите, и работниците да се трудят от разстояние.

Колкото повече ограничения се налагат, толкова по-труден става достъпът до труд за хората с увреждане и за майките, които имат нужда от почасова работа в страната ни."

Това каза Адриан Николов, икономист от Института за пазарна икономика (ИПИ) пред NOVA NEWS. Той изтъкна и дефицита от кадри за някои сектори на пазара на труда.

Ограничават работата от вкъщи
 

Според него основният въпрос при дистанционната работа е за трудовата злополука и застраховката за нея, вероятно това е причината за искането работниците да описват и предметите в стаята, където се трудят от разстояние.

istock
istock

По думите на Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, много от работодателите имат застраховки, които покриват трудовата злополука. Причината е, че нормативната база е остаряла, обясни тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg