България не разполага с точна статистика за броя на хората с увреждания в страната. У нас равнището на заетост при тази група е около 10 на сто, при средно ниво за Европейския съюз от над 50 на сто.

Това каза в Бургас Ивелин Георгиев, председател на Управителния съвет на Национална асоциация на социално отговорните работодатели (НАСОР). По думите му, Световната здравна организация (СЗО) е достигнала до извода, че средният дял на населението на планетата, страдащо от някакъв вид увреждания, е около 15 на сто. У нас се счита, че този дял е около 20 на сто, добави Георгиев. 

Как фирми да получат пари за работно място на човек с увреждане

"Ако приложим стандартния модел за определяне на трудоспособна възраст на населението, което е около 60 на сто в България, това означава, че около 700 000 или 800 000 души с увреждания, са в трудоспособна възраст, а общият дял на хората с увреждания е около 1,3 милиона", каза председателят на НАСОР. 

В Бургас той се включи в регионалната среща на организацията "Устойчиво развитие на социално отговорен бизнес", която се проведе съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, сп. "Ентърпрайз" и община Бургас. Целта е провеждането на широка дискусия по темата за заетостта при хората с увреждания в страната и постигане на по-нисък брой задължителните изисквания, които бизнеса има в тази посока с последващи предложения за законови промени и мерки, които предприятията да приложат сами. 

istock
istock

"Такива задължителни изисквания са задължителните квоти за назначаване на хора с увреждания, ограничаване за подбор на качествен персонал, включително и трудности при освобождаването на персонал без необходимите квалификации. Нашето предложение е държавата да направи така, че с минимални стимули да осигури по-дългосрочен и по-устойчив характер на заетостта за хората с увреждания и да осигури, макар и минимална, финансова помощ на работодателите, които осигуряват заетост на тези хора", каза още Ивелин Георгиев. 

Той добави, че само преди няколко месеца в Народното събрание е внесен вероятно единствения до момента документ на тази тема. 

"Този документ е на Икономическия и социален съвет (ИСС). В него има много важни детайли, относно интеграцията на хората с увреждания на пазара на труда. Това е тема, която е като неразорана нива на този етап. Това е и първи такъв документ, който дава и представа за належащи промени, които следва да се направят. Нужни са мерки в подкрепа на заетостта, съобразно спецификите на средата, развитието на технологиите, дигитализацията и най вече - на индивидуалните способности и потребности. Трябва да бъдат разгърнати действия, чрез които ще се насърчи както мотивацията на самите хора, така и мобилизацията на бизнеса", уточни Георгиев. 

Позовавайки се на внесения от ИСС документ той добави, че е необходимо разглеждането на възможности за сериозна промяна в нормативните условия за подкрепа на заетост на хората с увреждания в страната, а именно в Закона за насърчаване на заетостта и Закона за хората с увреждания.  

В срещата се включиха представители на бизнеса и неправителствения сектор. Сред основните лектори бяха Георги Георгиев - председател на Национален алианс за социална отговорност, Мая Казанджиева - директор на дирекция "Здравеопазване, социални дейности и младежки политики" в община Бургас, Ана Янчева – управител на Областен информационен център – Бургас, Марина Дичева, координатор на Регионалния център за развитие на социалната икономика в Бургас към Министерство на труда и социалната политика. От НАСОР посочиха, че до края на година, подобни срещи с представители на бизнеса ще се проведат в почти всички големи градове на страната до края на 2024 година. Домакин на събитието в Бургас бе "Индустриален и логистичен парк" АД.   

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase