Липсата на квалифициран персонал на пазара на труда съществува от години. На първо място причината е демографската криза. Това обясняват от Българската конфедерация по заетостта пред NOVA NEWS.
 
„Първият виновник за това е демографската структура, която имаме в България, която е една от най-неблагоприятните в света. Много бързо се топим. За да може да имаме положителен прираст,  трябва да раждаме с 9 деца повече на час”, коментира Надя Василева, която е председател на Българската конфедерация по заетостта.
 
43% от компаниите са готови да наемат нов персонал. От Конфедерацията по заетостта съветват работодателите да бъдат по-гъвкави в избора си на служители.

Къде у нас са най-ниски и най-високи заплатите

„Тоест да не се съобразяват, че кандидатът не е от този сектор или, че няма достатъчно опит.  И да приемат, че тъй като липсват добре подготвени хора, просто трябва да вземат това, което има”, допълни Надя Василева.
 

istock
istock

Преквалификацията е фактор, който може да помогне на работодателите да намират квалифицирани кадри, коментират още от Българската конфедерация по заетостта.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg