Всеки десети работи без трудов договор в селското стопанство, показва проверка на ИА "Главна инспекция по труда". Най-честите нарушения при работодателите са на нормите, регламентиращи здравословни и безопасни условия на труд.

При направени 891 инспекции са установени 4266 нарушения, от които 2832 са свързани с условията на труд – обезопасяване на работното оборудване, ел. безопасност и оценяване на рисковете в обектите.
 
Близо 600 са нарушенията в животновъдните стопанства по отношение на работното време, почивките и заплащането. Установени са 30 лица да полагат труд без договор.

Наетите на временни трудови договори не губят право на социално подпомагане и осигуряване и могат да получават допълнителен доход заедно със социалните помощи и обезщетения.

Без договор работят над 1/5 от заетите в ресторантьорството и хотелиерството

За земеделските стопани еднодневните договори са начин да наемат законосъобразно работна ръка по облекчен ред.

istock
istock

Не се налага да регистрират сключването и прекратяването на трудовите договори в НАП и да оформят трудови книжни, напомнят от ГИД. Те могат да заявяват образци на този вид договори по всяко време онлайн.

Затова през 2022 г. тръгват масирани проверки и в животновъдството, освен в растениевъдството, съобщиха от Инспекцията по труда.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg