Всяка втора фирма в България е повишила заплатите с между 6 и 10 н сто през тази година. 10% от компаниите са вдигнали възнагражденията с 10 на сто, а 26% - с между 11 и 15 процента. Това показват данни на фирмата за обучения в сферата на човешките ресурси Tack TMI Bulgaria.

Проучването е направено сред 350 средни и големи компании от различни сектори на икономиката - високите технологии, аутсорсинг индустрията, преработваща промишленост, търговия на едро и дребно, хотелиерството, банки.

Само 1% от фирмите обаче са повишили заплатите на служителите си с над 21%, а други 10% - с между 16% и 20%.

Как фирмите задържат добрите си кадри:

77% от фирмите казват, че предлагат гъвкаво работно време, а от там и по-добър баланс за служителите си между професионалния и личния живот. Тези предимства позволяват на служителите да балансират по-добре професионалния и личния си живот. Те могат отделете време за семейни задължения, лични интереси и грижа за себе си, което води до намаляване на стреса и подобряване на цялостното благосъстоянието им.

Вдигат рекордно минималната заплата от 1 януари

За 71 на сто от компаниите предлагането на допълнителни дни платен отпуск може да бъде ценно предимство за привличане и задържане на най-добрите таланти. То демонстрира, че компанията цени баланса между професионалния и личния живот и се грижи за благосъстоянието на своите служители.

istock
istock

37% от фирмите предлагат на работниците си цялостна програма за психично здраве, чрез която организациите могат да създадат подкрепяща и приобщаваща работна среда, която дава приоритет на благосъстоянието на служителите, намалява стигмата и насърчава позитивната култура, в която психичното здраве се цени и подкрепя.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg