Фирмите все по-малко търсят ИТ специалисти. Обявите за работа в този сектор продължават да намаляват шести пореден месец, показват данни на JobTiger. За март има с 460 предложения по-малко, 8% спад, за такива позиции. За година спадът на обявите за ИТ специалисти е 43% или 3450 предложения по-малко спрямо март 2022 г.

В края на миналия месец фирмите са публикували около 52 000 предложения за работа във водещите сайтове. Техният брой е нараснал с 11% спрямо предходния месец февруари. На годишна база предложенията са с 1200 по-малко (-1%).

Почти във всички сектори има ръст на обявите. Единствено изключение прави секторът „ИТ“, отчитат от компанията.
Почти без промяна са обявите в сектор „Счетоводство, одит, финанси“. Въпреки че се отчита спад от 0,5%, обявите в него са едва 15 по-малко от предходния месец.

С най-голям ръст продължават да бъдат обявите в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“. Те са с 2670 повече от м. февруари, което е ръст от 36%, а общият им брой през март е 10 000.

След него по ръст се нареждат секторите „Търговия и продажби“ (1770 предложения повече, 17% ръст), „Производство“ (590 предложения повече, 8% ръст), „Административни и обслужващи дейности“ (480 предложения повече, 10% ръст), „Логистика и транспорт“ (400 предложения повече, 9% ръст), „Строителство“ (190 предложения повече, 7% ръст), „Маркетинг и реклама“ (100 предложения повече, 7% ръст) и „Здравеопазване и фармация“ (60 предложения повече, 3% ръст).

Дялово разпределение
 
Като дял, на първо място по брой на обяви за работа е секторът „Търговия и продажби“ с 22%, следван от „Хотелиерство и ресторантьорство“ (18%) и „Производство“ (15%).
 
Следват секторите „Административни и обслужващи дейности“ (11%), „Логистика и транспорт“ (9%), „ИТ” (8%)  „Строителство“ (5%), „Счетоводство, одит, финанси“ (4,4%),  „Здравеопазване и фармация“ (3,8%), „Маркетинг и реклама“ (3%) и „Изкуство“ (1%).
 

istock
istock

Работа от вкъщи
 
Според анализа предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа продължават да намаляват. През март има спад от 5%, като техният брой е 4380 (близо 250 по-малко от предходния месец). Основна причина за спада през месеца при тези обяви е намаляващият брой предложения в сектор „ИТ“.

Компании започнаха да съкращават хиляди работници

Разпределението на тези предложения по сектори е: 58% в сектор „ИТ“, следвани от „Административни и обслужващи дейности“ (16%), секторите на аутсорсинг (BPO) индустрията (14%) и „Търговия и продажби“ (6%).
Като дял, за пръв път от края на пандемията, предложенията за работа от вкъщи и/или дистанционна работа са по-малко от 10% от всички обяви (9,7%).
 
Предлагане по градове
 
Общият брой на обявите във водещите областни градове се е увеличил с 8%. Във всеки един от тях се наблюдава ръст, както следва: София (5%), Пловдив (6%), Варна (19%), Бургас (25%), Русе (12%) и Стара Загора (8%).
 
Като дял обявите за гр. София са 41%, а в останалите градове са:  Пловдив (10%), Варна (10%), Бургас (4%), Русе (3%) и Стара Загора (2%).
 

istock
istock

Обяви, подходящи за бежанци
 
Броят на обявите за работа, подходящи за бежанци, през февруари е нараснал с 26%. Общият брой на този тип обяви е около 3000, което е 6% дял от всички обяви.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg