Най-големият проблем в промишлеността и в производството е липсата на кадри.

В бранша работят предимно възрастни, а младите се задържат за кратко и нямат мотивация да се развиват професионално в тази посока. Мнението е на Пламен Гунев, съсобственик на девненската фирма НОРД АД. Вече половин век тя се занимава с проектиране, изработка и ремонт на метални изделия, съобщи за БТА Областният информационен център-Варна.

Във фирмата работят около 60 души, повечето от които са стари кадри. Ръководството е готово да инвестира в нови, но след като прекарат в производството месец-два, те се отказват и търсят друга работа. Компанията не може да разчита и на професионалните гимназии, тъй като те не подготвят достатъчно добре учениците, твърди Пламен Гунев.

Дефицитът на кадри ще вдигне заплатите с до 20%

"Аз лично съм плащал курсовете на хора, за да бъдат обучени за стругари. Идват при нас, работят известно време и напускат, за да станат сервитьори или да отидат в чужбина, макар че се стараем да поддържаме добро заплащане", коментира той.

istock
istock

НОРД се занимава с ремонт, поддръжка и изработка на нестандартни резервни части за заводи в химическата промишленост в района на Девня. Силата на предприятието е в средното машиностроене. За да повиши производствения капацитет и да подобри ресурсната си ефективност, компанията е закупила по проект модерен струг за детайли и компютърна система за проследяване на процесите във фирмата.

Къде у нас търсят работници

Чрез местната инициативна група "Девня-Аксаково" предприятието е спечелило финансиране по ОП "Иновации и конкурентоспособност" в размер на 273 400 лв. Техниката, в която са инвестирани средствата, подобрява качеството на продукцията, позволява производството на нови изделия, дава възможност за ръст в продажбите и износа.

Капацитетът на закупената по проекта машина е много голям, но тя не се използва за струговане на дълги серии, затова няма как той да бъде достигнат. По-скоро нейната функция е да прави по-фини и прецизни детайли. Новият струг е отлична добавка към цифровата техника, с която фирмата вече разполага, и я допълва в работния процес.

За да затвори целия цикъл за механична обработка в предприятието, неговият мениджър планира да се снабди с още една машина, отново с помощта на европейско финансиране.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg