Този понеделник е почивен за много българи, тъй като повечето от тях отново предпочетоха да слеят уикенда с празничния 22 септември и така да направят почивката си четиридневна.

"Темата за сливане на празнични и почивни дни, освен икономически и финансови измерения има и чисто човешки план и много хора предпочитат да си вземат отпуск и да обединят няколко дни", обясни пред БНТ Жасмина Саръиванова, директор "Защита на работодателските интереси" в БСК.

"До 2017 години със сливането на много дни, с отработването в съботите са се създавали загуби за работодателите", обясни тя. От друга страна, според Саръиванова, отработването в събота води до недостатъчно физическо и психическо отпочиване на работещите.

"Преодоляването на старата уредба, със сигурност е към по-добро", смята Саръиванова.

"Ако работодателят е разрешил отпуска, очевидно това по никакъв начин не повлиява негативно на работата. Резултатите показват, че премахването на сливането на почивните дни през 2017 г. е довело до намаляване на броя на отработените часове, но България продължава да бъде лидер в рамките на държавите членки", коментира Ваня Григорова, икономически експерт на КТ "Подкрепа".

istock
istock


Приеха промени за извънредния труд

Много работодатели вече са склонни да оставят хората да работят от вкъщи. Не всички прилагат препоръките на Министерство на здравеопазването, но е факт, че много бързо фирмите са успели да се пренастроят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg