Служители на МВР да получават заплащане за извънредния си труд, а не компенсация с почивни дни, както е записано в закона до сега.

Това прие парламентът единодушно със 137 гласа "за" за промени промяна на Закона за МВР.


Промените трябва да засегнат оперативни работници, разследващи полицаи както и малка част от специализираната администрация на МВР, обясниха по време на дебатите в НС управляващите.

Той ще обхване над 13 хиляди души. „Работата извън редовното работно време до 280 часа годишно се компенсира с допълнително възнаграждение за извънреден труд за отработени до 70 часа на тримесечен период.

Извънредният труд се заплаща с 50 на сто увеличение върху основното месечно възнаграждение“, пише в законопроекта, внесен от шефа на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев.

БСП подкрепи ГЕРБ за промяната, но настоява тя да влезе веднага, а не от началото на 2021 година, както е записано в предложението.
Искането на левицата не бе подкрепено от залата.

Решено бе до второто четене законовите промени да бъдат в рамките на три дни.

Съгласно действащата към момента нормативна уредба положеният труд в работни дни над установеното работно време не е извънреден труд, поради което не се компенсира с възнаграждение.

100 хиляди души искат увеличение на заплащането за нощен труд

Регламентира се, че държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, ще бъде установено подневно отчитане на работното време.
 

Необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба, свързана с изплащането на допълнителното възнаграждение за извънреден труд ще бъде в размер на около 65 млн. лева, от които за възнаграждение 38 млн. и за осигурителни вноски 27 млн.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg