Изпращаме 2021 г. с исторически най-ниското ниво на безработица в България от 4,8 процента в началото на декември, въпреки ограниченията, които пандемията поставя пред възстановяването на икономиката.

Това е казал вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на 18-ото издание на форума "Работодател на годината", организиран от Агенцията по заетостта, съобщиха от пресцентъра на МТСП.

Близо 153 000 безработни започнаха работа на първичния пазар на труда от началото на годината. Продължиха и активните действия за превенция на продължителната безработица и индивидуална работа с хората, които са икономически неактивни и трудно намират работа сами, е отбелязал Донев. По думите му, в резултат на това през 2021 г. броят на продължително безработните е намалял над два пъти за последните 5 години - от 103 098 през 2016 г. до 40 078 през октомври 2021 г.

Безработните надхвърлиха 250 000 души за година

Социалният министър е посочил най-важните предстоящи задачи в областта на политиката на пазара на труда. Сред приоритетите на министерството в средносрочен план е подготовката на Стратегия за активиране на икономически неактивните, валидирането на придобитите по неформален начин знания и умения, разработването на нови прогнози за потребностите от работна сила и масовото прилагане на професионалното и кариерното ориентиране. С тези мерки ще подкрепим инвестициите и усилията на работодателите в реализирането на проекти за повишаване на квалификацията на работната сила, е казал още Гълъб Донев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg