Гърците и без това работят по много часове на седмица, без да имат добро заплащане, а правителството сега дори въвежда шестдневна работна седмица от 1 юли, пише Deutsche Welle. Какво се очаква от тази мярка.

След 15 години на криза и три спасителни пакета, които въведоха редица тежки ограничения, работата в Гърция вече не е строго регулирана. От години колективните трудови договори са замразени, в много компании служителите работят с индивидуални договори. По правило работната седмица в Гърция е от 40 часа, но работодателите имат право да изискват от служителите си до два часа извънреден неплатен труд на седмица, за които им отпускат после компенсация под формата на свободно време.

Храната в Гърция е поскъпнала два пъти по-бързо от средния доход

На теория тези договорки са доброволни, но на практика в много компании служителите са принудени да работят по-дълго и то без компенсация. Спазването на трудовото право пък рядко се контролира от институциите. За консервативното правителството на Кириакос Мицотакис работата на контролните органи очевидно не е приоритет. 

Гърците ще работят още повече след въвеждането на шестдневна седмица

И преди да влезе в сила новият закон за шестдневната седмица, гърците бяха смятани за “герои на труда” в Европа. Със средно 41 часа на седмица те работят повече от всички останали европейски граждани, както потвърждават и данните на Евростат. В същото време са доста зле платени. Минималната заплата в Гърция е 830 евро, което поставя страната на 15 място в ЕС. По отношение на покупателната способност Гърция е на предпоследно място в Европа.
 

istock
istock

От първи юли 2024 много хора в индустрията, търговията, селското стопанство и част от услугите ще трябва да работят по шест дни в седмицата, ако работодателят им реши така. За шестия ден ще се изплащат допълнително 40% над дневната ставка. Туризмът и гастрономията са изключени от новите правила, тъй като при тях от 2023 година петдневната работна седмица така или иначе не важи.

Масови проверки за фалшиви стоки в Гърция

“Петдневната работна седмица официално умира”

“Със закона 5053/2023 петдневната работна седмица официално умира”, казва Арис Казакос, който е професор по трудово право в Солун.
Експертът предупреждава, че работодателите ще придобият абсолютни права в отношенията си с работниците. Казакос настоява за колективни трудови договори, които обаче са много далеч от приоритетите на дясноконсервативното правителство на “Нова демокрация”. “При индивидуалните преговори за заплати работодателят е абсолютен суверен, който може да диктува практически всички условия, които иска, с изключение на минималните права, гарантирани от трудовото законодателство”, обяснява още професорът.

Istock
Istock

Официално шестдневната работна седмица се въвежда, защото на гръцкия пазар липсва квалифицирана работна ръка. В крайна сметка, по този начин извънредният труд става по-евтин за работодателя и той не е принуден да наема нови служители.
В повечето европейски държави синдикатите се борят за намаляване на работното време, без да се съкращават заплатите, като една от целите е да се насърчи заетостта. 

Новите правила връщат времето назад

35-часовата или четиридневната работна седмица намалява броя на извънредните часове и така принуждават работодателите да наемат допълнителен персонал. Прочуванията показват също, че те повишават производителността и ангажираността на служителите. Новите гръцки разпоредби за шестдневната работна седмица и ограничаването на възможностите за арбитраж връщат времето назад, казва Казакос.
Юристът предупреждава също така, че въвеждането на шести работен ден застрашава сигурността на работещите. Броят на трудовите злополуки в Гърция е висок. През 2023 година 179 работници са загинали при такива инциденти.

Гърция пусна ново приложение за туристите

Работа в туризма

Ниското заплащане, ограничените кариерни възможности и дългото работно време без адекватно възнаграждение принуждават все повече гърци да търсят реализация в чужбина. Все по-често те отказват да работят и в сферата на туризма, тъй като определят условията там като модерно робство. На популярни острови за туризъм като Миконос и Санторини сезонните работници вече работят по седем дни в седмицата. В същото време не е изключение да делят стая с още десетина работници. Поне на Миконос заплащането е добро, което не важи за други не съвсем популярни дестинации. На много места - като например на полуостров Халкидики - има сериозен недостиг на работна ръка. Заради него много хотели и ресторанти отвориха врати със закъснение тази година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase