Как ще изглежда пазарът на труда в бъдеще? Прогнозата не изглежда добра за нискоквалифицираните служители, гласи доклад на McKinsey. Изследването се концентрира върху ефектите на пандемията върху работещите, заетостта и типа работни места в осем държави.

Преди пандемията почти всички работещи нискоквалифициран и нископлатен труд, които са загубили работното си място, е можело просто да се преместят на друга подобна позиция. След пандемията обаче това изглежда няма да е лесна възможност, гласи докладът.

Заетите в редица сектори ще трябва да направят по-значителна промяна: според McKinsley половината ще трябва да си намерят по-добре платени работни места — които изискват и по-висока квалификация — просто защото работните места в тези индустрии ще изчезнат.

"Спрямо периода преди пандемията, очакваме да видим най-голям отрицателен ефект върху служителите в ресторантьорския сектор, продажбите и услугите, както и в някои по-нискоквалифицирани офис позиции", сочи докладът.

Само в САЩ се очаква намаление на броя на работните места в центровете за обслужване на клиенти и ресторантьорския сектор. Общо 17 млн. американци ще трябва да си намерят нова работа.

До 2030 г. над 100 млн. души по света, или един от всеки 16, ще трябва да смени работата си, казват от компанията. Повишение в общия брой свободни позиции ще има в по-високоплатени позиции, особено в здравеопазването, както и в IT и инженерните позиции.

istock
istock

Тази тенденция следва К-образното възстановяване, което се забелязва в САЩ и други страни. При него високоплатените служители запазват работните си места, а доходите им се повишават, докато при нискоквалифицираните работници ситуацията е точно обратното.Дистанционната работа и виртуалните срещи вероятно ще продължат, макар и по-малко интензивно, отколкото в пика на пандемията.

70% от служителите не искат да се връщат в офиса

Разглеждайки само работата от разстояние,  която може да бъде извършена без загуба на производителност, откриваме, че около 20 до 25 процента от работната сила в напредналите икономики може да работи от вкъщи между три и пет дни в седмицата. Това представлява четири до пет пъти по-отдалечена работа, отколкото преди пандемията, и може да предизвика голяма промяна в географията на работа, тъй като отделни лица и компании се преместват от големите градове в предградията и малките градове. Установихме, че някаква работа, която технически може да се извърши от разстояние, е най-добре да се свърши лично.
 

istock
istock

Някои компании вече планират да преминат към гъвкави работни пространства след положителен опит с работата от вкъщи по време на пандемията, ход, който ще намали общото пространство, от което се нуждаят, и ще доведе по-малко работници в офисите всеки ден. Проучване сред 278 ръководители от McKinsey през август 2020 г. установи, че средно те планират да намалят офис площите с 30 процента. В резултат на това може да намалее търсенето на ресторанти и магазини в центъра на града и на обществен транспорт.

В кои фирми заплатите се вдигнаха в кризата

Дистанционната работа може също да навреди на бизнес пътуванията, тъй като широкото й използване на видеоконференции по време на пандемията доведе до ново приемане на виртуалните срещи. Докато пътуванията за свободното време и туризмът вероятно ще се възстановят след кризата, практиката на McKinsey за пътувания изчислява, че около 20% от бизнес пътуванията, най-доходоносният сегмент за авиокомпаниите, може да не се върнат.

Това би имало значителни въздействащи ефекти върху заетостта в космоса, летищата, хотелиерството и хранителните услуги. Електронната търговия и други виртуални транзакции процъфтяват.

istock
istock

Много потребители откриха удобството на електронната търговия и други онлайн дейности по време на пандемията. През 2020 г. делът на електронната търговия нараства с два до пет пъти спрямо периода преди COVID-19. Приблизително три четвърти от хората, използващи цифрови канали за първи път по време на пандемията, казват, че ще продължат да ги използват, когато нещата се нормализират, според проучванията на McKinsey Consumer Pulse, проведени по целия свят.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg