Част от проблема е, че все още нямаме отговор на въпроса как изглежда пазара на труда по време на кризата.

Истината е, че с разхлабването на мерките и при нас и в Западна Европа главно, вече започват да работят фирмите и то тези, за които нашите предприятия в България доставят части и материали, каза пред БНР Светозар Петров, управител на компания за Ейч Ар услуги “Джоб тайгър“.

Над 50 на сто от българите се страхуват за работата си

Доколко големи ще са поръчките, доколко внимателно ще е потреблението, доколко ще се купуват тепърва предстои да видим, каза той.

Щастливото и хубавото е, че и благодарение на мерките, и благодарение на доста специфики, всъщност ние не загубихме чак толкова много работни места. Естествено никак не са малко 100 хил. работни места, но сравними с нас държави загубиха доста повече, посочи Светозар Петров.

istock
istock

Не винаги свободните работни места съответстват на квалификацията на хората, които са на пазара на труда.

Вижте най-желаните фирми за работа у нас

И преди сме имали ситуации, в които едновременно има доста свободни работни места, примерно в IT има много свободни работни места, същевременно има хора с ниска квалификация, които са без работа, които не могат да ги заемат, каза управителят на “Джоб тайгър“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg