Остаряването на населението на планетата ще изпревари прехода на водещите държави към икономиката на изкуствения интелект и съществува риск пенсионните системи да се "потопят".

Кризата с пенсионните натрупвания означава, че "трудовата пенсия" заплашва да замени пенсията за осигурителен стаж, което означава, че по финансови причини никога няма да можете да се пенсионирате и ще живеете от заплата до заплата. Това показва проучване на най-голямата онлайн платформа за търсене на работа Glassdoor за пазара на труда през следващите години.

Според изследването офисите ще останат празни. Компаниите се възползват значително от по-ниските разходи за недвижими имоти и възможността да наемат служители без препратка към местоположението. Гъвкавото работно време е евтин начин да запазите служителите, на които се налага да се грижат за деца или възрастни родители. След пандемията 70% от сътрудниците на Glassdoor искат хибридна заетост - с посещения на офиса при необходимост.

Расовото многообразие, справедливост и приобщаване са тенденция за набиране на персонал, която еволюира още по-бързо с движението Black Lives Matter и ще се засили през следващите години.

Преразглеждане на заплатата на дистанционните служители. Милиони хора се преместват, защото, за да работите от вкъщи, не е нужно да продължите да наемате скъпи жилища в големите мегаполиси. Това променя конкурентната среда и заплатите. Например, ИТ разработчиците, които се изнасят от Сан Франциско и Ню Йорк, ще бъдат изправени пред корекции на заплатите от -5% до -30% в зависимост от това къде се преместват.

istock
istock

Марковият офис вече не е основата на корпоративната култура. Дизайнът, външният вид и усещането за стабилна централа загубиха своята значимост по време на пандемията. Корпоративната култура вече не е свързана с офиса. Онлайн отзивите за работните места на служителите започнаха да изиграят основна роля в HR подхода на работодателя.

Какви служители търсят фирмите

Компаниите, които използват данните за настроението на служителите като бизнес разузнаване, ще се справят добре през тази и следващите няколко години. Сега три фактора са най-важни за удовлетвореността на служителите и никой от тях не зависи от офиса: - това са убедителната мисия на компанията; "прозрачни" решения на съпричастни лидери§ ясен, разбираем кариерен път. И най-важният бонус към заплатата е здравното осигуряване.

Много професии ще станат ненужни. Данните от Glassdoor показват, че в САЩ през 2020 г. офертите за работа в сферата на услугите, образованието, административните офиси, ролите в търговията и "отложеното" здравеопазване са намалели възможно най-много. Нямаше търсене на специалности като отоларинголог, офталмолог, мениджър на събития, готвач, стилист и дори университетски професор.
 

istock
istock

Училищните програми в световен мащаб изостават от технологиите. 65% от днешните ученици ще бъдат заети на работни места, които все още не съществуват. Тази тенденция ще унищожи напълно традиционния модел на дипломиране и последваща работа в една и съща област в продължение на десетилетие. Бъдещото работещо поколение ще трябва непрекъснато да се учи.

Университетското образование ще загуби своята стойност в близко бъдеще. Очаква се традиционното университетско обучение да намалее след 2025 г. поради по-ниските образователни изисквания в много компании. Всъщност организации като Google и Facebook вече са преразгледали доста длъжностни характеристики, премахвайки изискванията за висше образование.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg