При затварянето на училищата и детските градини служителят има няколко опции: да се уговори допълнителен платен годишен отпуск, да излезе в дистанционна форма на обучение или да излезе в неплатен отпуск. Това заяви експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов.

По думите му човек не може да откаже да е хоум офис, тъй като по време на локдаун работодателят има право със заповед да определи такъв режим на работа.

"С разпределението на работното време в хоум офис, човек трябва сам да регулира работното си време, кога трябва да почива, унесен в работа пред компютъра, той постоянно е на линия. Това може да бъде избегнато, когато фирмите въведат своите правила за работа от дистанция, договорят се механизми чрез колективния трудов договор там, където има синдикални организации, всичко това уредено в закона", поясни Тодор Капитанов.
 
Според него това, че човек работи от дома не означава, че режимът му трябва да бъде по-различен. "Чисто технически може да се изключват мобилните устройства, административна рестрикция за достъп до имейли.

Плашат работници с уволнение, ако не се ваксинират

Такава практика има в Франция и Германия, където служителите, след приключване на работното време, не са длъжни да отговарят на телефонните обаждания. Подготвя се Европейска директива по този въпрос", допълни той.
 

istock
istock

По думите му, има не малко случаи на работодатели, които задължават служителите си да се ваксинират. Това обаче може да се приеме като дискриминация, тъй като човек може да реши да не си слага ваксини поради здравословни и религиозни причини.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg