Предвид очакванията все повече работодатели да изпаднат в затруднено положение, ГИТ апелира към тях да бъдат коректни към работниците и служителите си и да прекратяват трудовите им договори в съответствие с Кодекса на труда, за да могат те да се възползват от правото си на обезщетения.

Това се посочва в съобщение на пресцентъра на Главната инспекция по труда.

Инспекцията по труда активно се включва в проверките на работодатели за контрол по изпълнението на мерките, свързани с ограничаване и предотвратяване на разпространението на коронавируса.

istock
istock

Работодателите следва да преоценят оценката на риска във връзка с нововъзникналия риск и да набележат мерки за минимизирането му съобразно предписанията на здравните органи, допълват от ГИТ.

Спазването на правилата за безопасност защитава не само работниците, но и самия бизнес, тъй като при проява на заболяването в едно предприятието правилата налагат всички контактни лица да бъдат поставени под карантина, което на практика ще остави работодателите без работна ръка, посочват от ГИТ.

Стартира електронна борса за фирми

Инспектори по труда са помогнали на работници в шивашки цех да получат заплати и документи след три часа разговори с работодателя им, съобщават от Инспекцията по труда.

Служителите на Инспекцията по труда са били при работниците повече от 3 часа, в които са разяснявали на гръцкия работодател задълженията му по Кодекса на труда в създадената ситуация.

БГНЕС

В резултат на разговорите работниците са получили веднага дължимите си възнаграждения за изработените дни през март. Инспекцията по труда благодари на бившата счетоводителка на фирмата, която след проведени разговори е поела ангажимент да изготви заповедите за прекратяване на трудовите правоотношения и да оформи трудовите книжки на работещите.

Това им дава възможност да се възползват от осигурителните си права. Контролните органи на Агенцията ще продължат да следят случая и при необходимост - да предприемат мерки в рамките на своята компетентност, за да бъдат гарантирани в пълна степен правата на работниците.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg