Над 1 млрд. работни места ще претърпят трансформация в следващите седем години заради изкуствения интелект. Това заяви пред NOVA NEWS проф. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев заяви, че по-скоро ще се оптимизират дейностите, отколкото хората да бъдат изцяло заменени.

Готов ли е трудовият пазар за изкуствения интелект


„Изкуственият интелект, за добро или лошо, навлиза. Ние няма как да го спрем. Неговата добавена стойност е, че ще оптимизира страшно много процесите. Нашата роля в момента, в лицето на образованието у нас и по света, е да може да обучи хората, така че да управляват тези машини”, заяви Тулев. И допълни, че професиите на бъдещето ще бъдат поливалентни, т.е. хората ще са конкурентоспособни, когато могат да управляват повече от един процес.
 

Според Темелкова висшите училища трябва да се приспособяват към новата реалност в пазара на труда и да предлагат конкурентно образование.

istock
istock

А заведение в Пловдив вече използва активно новите технологии като част от клиентите там се обслужват от робот. Той може да изпълнява поръчките на до 4 маси едновременно.

„Може да обслужва, да говори, помага на основния сервитьор”, коментира управителят на заведението.

Още по темата гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg