Работата на хората, които използват изкуствения интелект, се променя. Но най- неадаптивни ще останат тези, които няма да знаят как да го ползват. Това казват специалисти в областта на изкуствения интелект. И припомнят – хората, бизнесите, държавите, дори и управлението се променя заради ускоряването на процесите, подпомагани от изкуствения интелект.
 

"Заради изкуствения интелект стартовата заплата в ИТ сектора няма да е 3 000 лева оттук нататък за най- новите попълнения“. В това е сигурен професор Антон Герунов. Той е преподава в Стопанския факултет на СУ, има опит в държавната администрация и има и фирма, която се занимава с дигитална трансформация. 

Статистиката към днешна дата показва - 40 процента за година спадат предложенията за работа в IT сектора. Това са данните на „ДжобТайгър". В мрежата LinkedIn се увеличава търсенето на хора, които притежават умения и професионална квалификация за работа с изкуствен интелект. Особено във Великобритания, Германия и Франция.  

Кои са най-търсените IT специалисти

Засилва се и търсенето на специалисти по изкуствен интелект у нас. Антон Герунов сега се занимава с изследване на влиянието на изкуствения интелект върху дигиталната икономика. И по –специално в ИТ сектора и изводите от това изследване той обобщава така:

„Изследваме едни и същи задачи, извършени от програмисти с ИИ и без такъв. Виждаме подобрение при изпълнението с между 30 и 50% в полза на ИИ“.

Не сме уволнили програмисти след навлизането на ИИ, но той ни позволи да поемем повече поръчки, обясни проф. Герунов. 

В момента има цикличен спад на търсенето на специалисти в САЩ и в Европа, обясни още той.

"Пълноценното въвеждане на технологията е от 4-5 месеца. Всички експериментираме. Ние виждаме подобрение на ефективността между 20 и 30%".

istock
istock

Данни от края на октомври на специализирания сайт за IT специалисти DEV.BG посочва, че заплатите започват от 800 лева за младши специалисти. Старши специалистите може да вземат и до 20 хил. лева. Това не е необичайно, казва Антон Герунов. Но ще има и промени. 

"Но бих казал, че няма да виждаме увеличение на заплатите от 20-30 % годишно, каквото наблюдавахме през последните години. 

Ще се увеличи разделението и ще има две големи групи програмисти – много опитни хора, които използват ИИ и решават сложни задачи. Те ще бъдат много добре платени. Другата категория ще са по-неопитните, които не познават фундаментите. Техните заплати вероятно ще намаляват"

Проф. Герунов съветва начинаещите специалисти да се фокусират върху фундаментите. 

"ИИ на този етап не може да решава големи проблеми. Ние трябва да му ги разбием и той да генерира кода". 

Вторият му съвет е да не се фокусират толкова върху езика, на който ще пишат. 

"Фокусирайте се върху решаване на бизнес проблеми с IT системи".

Тези съвети обаче важат и за всички нас - неспециалистите по ИТ темите. Предупреждението в един по - широк контекст поставя Доброслав Димитров от Браншова асоциация на разработващите софтуер компании.

Готови ли са фирмите у нас да използва AI в бизнеса си

„Изкуственият интелект е като автомобила!“, казва Димитров. Автомобилът е така е автоматизирал, нещо, което векове се е правило с коне и каруци, че цялата цивилизация е прекроила архитектурата си, градовете, начина си на живот, съобразено с използването му. Това ще се случи и със знаещите как да използват изкуствения интелект. Формира се технологичен елит, предупреждава Доброслав Димитров. 

istock
istock

"Не ИИ ще заеме нашите работни места, а хора, които го използват. Топ експертите стават недостижими. Средните експерти стават ненужни. Има заплаха немалка част от нас да станат ненужни". 

Изкуственият интелект води и до промяна на организационното ниво на компаниите, допълва Доброслав Димитров. Които ще са безгранични и ще доведат до това да няма втори в даден сектор. „Никой не ползва втория.“, казва той и дава пример, че най-търсената дума в търсачката на „Майкрософт –БИНГ“ - е всъщност „Гугъл“. Второто и третото място също де заемат от „Гугъл“. Антон Герунов, чиято компания предлага консултантски услуги в областта на IT сектора, казва, че сега в повечето сектори, които са назад в дигиталната трансформация, голямото нещо е интегрирането на чат-ботове. 

Обаче Антон Герунов предсказва нещо по- интересно. Заради подобряването на възможностите на програмирането с изкуствен интелект, така наречената дигитализация на публичния сектор може да стане по-бързо.

"Ще могат да се интегрират решения, които ще предлагат функционалност. Класически пример е автоматичното разпознаване на хартиени документи". 

Звучи познато нали? Дебатите покрай електронните рецепти за диабетиците, дебатите за електронните извинителни бележки. Че дори и дебатът за машинното гласуване. Антон Герунов е оптимист, че престоят в тази джей крива може да е месеци. Оптимизмът му, от опита който има по работата си за електронното управление, идва от това, че има „групи хора“, които искат промяната. 

"Институциите не са монолитни. Общо-взето в институциите има групи хора с различни мнения. Според мен има хора, които са сравнително добре технически подготвени и имат ентусиазъм".

Коя професия е защитена от изкуствен интелект

А обратно при бизнеса, Антон Герунов казва, че изкуственият интелект помага да се премахнат някои пречки пред появяването на продукт на пазара, например. 

"Има работни места, които ще бъдат по-малко засегнати от навлизането на ИИ, като тези, изискващи креативно мислене, взимане на решения под напрежевие, решаване на сложни проблеми", казва професор Антон Герунов, професор в Стопанския факултет на СУ.

А Доброслав Димитров от Браншова асоциация на разработващите софтуер компании предупреждава, че изкуственият интелект дава предимство не на демокрацията. Заради централизирания си подход –по-голямата изчислителна мощ дава по-голямо предимство. Затова е препоръката на Димитров е хората да актуализират знанията си постоянно и да има добри регулации. Защото технологичността е част от всяка професия.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg