Covid кризата промени работните навици на голяма част от работниците и служителите по света. Много хора започнаха да работят от вкъщи, но там има други особености, които трябва да бъдат взети предвид, като опасността от хакерски атаки например. Какво е опасността за работещите от вкъщи да станат жертва на такива?

Темата коментира пред БНР Ясен Танев, експерт по киберсигурност:

“Трябва да се извърви един дълъг път, за да преобразуваме физическото си присъствие в офиса към дигиталното, откъдето и да е било. Това е промяна на начина на мислене и отговорността ни като потребители. Има няколко стъпки, които всеки, работещ от вкъщи или в офиса, би трябвало да научи. Домашната мрежа не би трябвало да е част от работната среда.

70% от служителите не искат да се връщат в офиса

Трябва да започнете да разделяте офис устройствата си от тези, които използвате за удоволствие. Това е съвет и към работодателите. Подготвяйки се за дигитална трансформация, всеки един потребител би било подходящо да притежава собствено устройство, което представлява парчето от офиса му, така че, когато е мобилен, да работи само върху него.

istock
istock

Да се използва VPM връзка до офиса, а не програми за отдалечено асистиране, които са непрекъснато отворени – да изберете офис продукт, който или да бъде от комерсиалните, или пък някой от тези с отворен код. Да не използвате такива, които са хакнати или свалени от неизвестни източници.

Кои са основните киберизмами в нета

Има и друг важен аспект, който наричам – цифрова хигиена. Това е, когато използвате за работа едно устройство, да избягвате да посещавате всякакви места и сайтове, който биха могли само да донесат проблеми.“

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg