Още от преди 10 години два пъти е нараснал процентът на хората, които работят от вкъщи и работят през платформи, а COVID-19 просто допълнително е катализирал разговорите за работа от дистанция и за работното време.

Това обясни пред БНТ Тодор Капитанов, национален секретар, отдел "Защита на синдикалните права и трудовите конфликти" в КНСБ.

Той каза, че по статистика над 50% от работещите българи използват онлайн форми за комуникация в работата си.

Приемат закон за работещите от вкъщи

Експертът по защита на работодателските интереси в Българската стопанска камара Жасмина Саръиванова отбеляза, че през последната година много неща са се променили - както за работодателите, така и за работещите.

Наложи се всички да прекроим навиците си на работа за няколко дни, за да се настроим към новите условия.

istock
istock

Възникналите нови моменти са и чисто технологически, така и психологически. Смяната на един режим с друг няма как да не повлияе на трудови процес, смята Саръиванова.

Материята за дистанционната работа у нас е уредена в Закона за труда. Чисто законово разбирането за работна седмица и работно време не са се променили през последната година.

"Въпросът е доколко се спазва това нещо", отбеляза Капитанов.

Хоум офис в планината - новата тенденция у нас

Изследванията показват, че в последно време над 30% от хората посочват, че работата от вкъщи предизвиква появата на синдрома на това да си "винаги на линия".

След приключване на работното време много хора продължават да работят, продължават да получават нареждания.

В момента се подготвя европейска директива, която да защити здравето на работещите.

Според Саръиванова работодателите не злоупотребяват нарочно с времето на служителите си, а в случая става въпрос за един нов режим.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg