Съмнения за назначаване на свои хора на апетитни места в публичните предприятия изрази депутатът от Продължаваме промяната Александър Дунчев.

Затова той пита вицепремиера Христо Алексиев назначават ли се прозрачно членове на управление на големите публични предприятия, тъй като е почти невъзможно да откриеш обяви, както и информация за провеждането на конкурси?

Конкурсите за номиниране на членове на органите за управление на публичните предприятия се провеждат от Комисията за номиниране, назначена от Асоциацията за публичните предприятия и контрол – АППК, съобразно Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, обяснява Алексиев.

Според него цялата конкурсна процедура, включително критериите за подбор, методиката за оценка на кандидатите и сроковете се определят от съответното министерство или холдинг, които са принципал на съответното държавно предприятие. След което се предоставят за публикуване на агенцията.

Обявяването на конкурса се публикува на страницата на АППК в раздел „Новини“. Поканените за номиниране се публикуват на същата страница в раздел „Покани за номиниране“, а информацията за допуснатите кандидати се обявява в раздел „Публични предприятия“, подраздел „Комисия за номиниране“, уточнява министърът.

Масовото назначаване на чиновници без конкурс продължава

Той допълва, че в наредбите не е регламентирана възможност за присъствие и/или  наблюдение на конкурсите от външни лица, чрез камери. Затова и АППК не може да предприеме мерки в тази посока, пише Алексиев. Според него трябва да се направи и сериозен анализ дали е целесъобразно да се въведе наблюдение на външни лица, видео или аудио запис по време на конкурсите.

istock
istock

Ревизия на решенията на агенцията за назначаване на шефове в държавните предприятия може да има по административен или граждански ред само ако в закона се предвиди такава, категоричен е министърът.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg