Все още има възможност работодателите да получат финансова подкрепа от Агенция по заетостта, за да си осигурят кадри с необходимата професионална подготовка. В бюрата по труда има свободни средства за финансиране от държавния бюджет на обучения, в т.ч. професионално, дуално или за ключови компетентности на близо 860 безработни и заети лица, които ще бъдат осигурени по заявени от бизнеса обучения.
 
Така Агенцията по заетостта продължава да предоставя стимули на работодателите, които съдействат на безработни лица да придобият професионална квалификация, необходима за работа при тях. Възможности за финансова подкрепа има и за бизнеса, организиращ обучения на заетия си персонал за придобиване на нови ключови компетентности.
 
Едната възможност е по реда на чл. 63 от Закона за насърчаване на заетостта /ЗНЗ/. Чрез нея работодателите могат да заявят конкретно професионално обучение, което кандидатите за работа да преминат, преди да бъдат назначени за поне 6-месечен период на съответните работни места. Обучението на безработните лица се финансира 100% от държавния бюджет, като за периода на обучението курсистите ежедневно получават стипендия, а живеещите извън населеното място за провеждане на обучението – средства за междуселищен транспорт.
 
Другата възможност е насочена към микро-, малки и средни предприятия, които желаят да обучат наетия си персонал на нови умения и компетентности. За тях държавата предоставя половината от необходимите за обученията средства.
 

И при двете форми работодателят сам избира обучаваща организация. Заедно с нея съвместно формират учебния график,  провеждат подбор на безработните лица, които да бъдат обучени и впоследствие назначени на работа, както и определят най-подходящата обучителна програма за придобиване на нови компетентности от работещите в микро-, малки и средни предприятия.
 
Само през предходните няколко месеца 354 заети лица вече са придобили нови компетентности, а 52 безработни са се включили в професионално обучение с цел започване на работа по придобитата специалност.

Над 3800 безработни с увреждания са започнали работа през 2022г.

Втората форма за насърчаване квалифицирането на безработни лица е вече популярното „дуално обучение”. Чрез нея Агенцията по заетостта реализира още един вид подкрепа за придобиването на професионални знания и практически умения от страна на безработните лица. Дуалната система на обучение е професионално обучение, което се осъществява паралелно – в реална работна среда под ръководството на наставник и в обучаваща институция от системата на професионалното образование и обучение.

istock
istock

Така Агенцията по заетостта стимулира работодателите да осигурят обучение чрез работа, като изплаща ежемесечно средства за основно трудово възнаграждение за всяко наето безработно лице и неговия наставник. Финансовата подкрепа се предоставя за времето на обучението, но за не повече от 18 месеца. Освен това, за всяко лице се поемат разходите на обучаващата институция, която провежда обучението по придобиваната професия. Понастоящем 125 безработни лица са включени в тази форма за паралелно придобиване на професионални знания и практика, съчетавайки работа и обучение.
 
Средствата, за които работодателите могат да кандидатстват и да получат финансови преференции за инициирани от тях обучения, се обявяват в сайта на Агенцията по заетостта, в рубрика „Обяви за финансиране по региони“.
 
Работодателите могат да получат подробна информация от всяко бюро по труда, както и да се информират от сайта на Агенция по заетостта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg