Тази година почините дни около празниците по Великден са общо пет поради съвпадението на 1 май с Велика събота. Така почивни са дните 30 април (петък), 1-ви, 2 ри, 3-ти и 4-ти май. На допълнителния почивен ден - 4 май, с увеличение се заплаща само трудът, който е извънреден.

Съгласно Кодекса на труда, когато официален празник, какъвто е 1-ви май, съвпадне със събота или с неделя първият или първите работни дни след тях са неприсъствени.

При работа на неприсъствения 4-ти май обаче трудът се заплаща с увеличение, само ако се явява извънреден, като увеличението 75%, уточняват от социалното министерство.

Колко се плаща, ако работим на празник

Минимум двойна надница се заплаща на всички работещи на официални празници, каквито са четирите дни за отбелязването на Великден – 30 април – 3 май.

Ако работата на празничен ден се пада и извънреден труд, то надницата достига четворен размер, тъй като той също се заплаща със 100% увеличение.

istock
istock

Трудът на официален празник в почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден при подневно отчитане на работното време и при ненормиран работен  ден.

Не е извънреден трудът в празнични и почивни дни, положен по график при въведено сумарно отчитане на работното време. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg