Хартиената трудова книжка отива в историята и става електронна. Решението на депутатите е окончателно и влиза в сила от юни 2025 година. Важно е да отбележим, обаче, че хартиената трудова книжка не трябва да се изхвърля.
 
Да прехвърлим трудовата си история на електронен носител, оказва се, няма да е революционно въведение. Според Данаил Кънчев от Българската асоциация за управление на хора от 2000 година данните, които са в трудовата книжка, така или иначе вече ги има в дигитален вариант в НАП. Изцяло дигитална трудовата книжка ще трябва да стане до 1 юни 2025-а, когато е крайният срок за работодателя да пренесе целия стаж на служителя си от хартията в електронния регистър на Агенцията за приходите.
 
„Моят съвет към всеки служител е, ако може да провери къде се намира неговата трудова книжка, защото отговорността тя да се пази е на работника”, призова националният секретар на КНСБ Величка Микова, съобщава Нова телевизия.

Трудовата книжка отпада след година

От Асоциацията за управление на хора препоръчаха да се сложат подпис и печат на хартиената трудова книжка, трябва и да се сметне колко е стажът до този момент. След това документът ще бъде върнат на служителя и той ще трябва да я съхранява и пази. Жасмина Саръиванова от БСК посъветва да не изхвърляме старите книжки, защото те са част от нашата трудова история.
 

istock
istock

В дигиталната версия на трудовите книжки вече ще се вписват и отпуските. Така, когато в средата на годината един работник смени работодателя, следващият работодател ще знае колко отпуска му остава за ползване. Но освен нововъведения, ще има и някои ограничения за работодателя. Той няма да вижда старите заплати на работниците си. Освен служителя и неговия работодател, достъп до електронната трудова книжка ще имат само някои държавни институции и органи.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg